Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021

Το καλάθι είναι άδειο

Νέα; βρέθηκε φυτό που ονομάζεται - Jimi Hendrix

Το μουσικό εικονίδιο Jimi Hendrix φημίζεται για τα πολλά τραγούδια του, όπως το "Purple Haze" και το "The Wind Cries Mary", αλλά τώρα θα το θυμόμαστε και για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο: Οι βοτανολόγοι έχουν ονομάσει ένα πρόσφατα ανακαλυφθέν είδος σπάνιων, μετά από αυτόν, μια νέα μελέτη αναφέρει.

Το φυτό, το οποίο ονομάζεται Dudleya hendrixii, βρίσκεται μόνο σε μια λωρίδα της Baja California, στο Μεξικό, σε μια περιοχή που ονομάζεται Peninsula Colonet (γνωστή ως Punta Colonet στα ισπανικά). Ο D. hendrixii είναι λεπτός και κλασσικός και συνήθως μεγαλώνει με ύψος περίπου 1 ποδιών (0,3 μέτρα). Το φυτό έχει χυμώδη φύλλα και λουλούδια που είναι ζεστά ροζ και λευκά, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Mark Dodero, ο οποίος ανακάλυψε το φυτό ενώ ήταν σε μεταπτυχιακό σχολείο στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο. Ο Dodero εργάζεται τώρα ως ανώτερος βιολόγος στην περιβαλλοντική συμβουλευτική εταιρεία RECON Environmental του Σαν Ντιέγκο.

Ο Dodero και ο συγγραφέας της μελέτης Stephen McCabe, συνταξιούχος βοτανολόγος στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Santa Cruz, από κοινού αποφάσισαν να ονομάσουν το φυτό προς τιμήν του Hendrix. Η ιδέα για το όνομα πήρε ρίζα αφού ο Dodero συνειδητοποίησε ότι άκουγε το τραγούδι του Hendrix "Voodoo Child" την ίδια στιγμή που βρήκε το ροζέ φυτό. Ο Hendrix πέθανε το 1970 σε ηλικία 27 ετών.

Το D. hendrixii είναι ένα καλοκαίρι φυλλοβόλο, που σημαίνει ότι πεθαίνει το καλοκαίρι και αναβιώνει το φθινόπωρο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αν και ο D. hendrixii είναι μια νέα προσθήκη στον κόσμο της επιστήμης, χρειάζεται ήδη τη βοήθεια επιστημόνων και συντηρητών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βιότοπό του, το οποίο είναι μόνο λίγα στρέμματα, απειλείται από τους αγρότες, την οδική κυκλοφορία και την ανάπτυξη κατοικιών, ανέφεραν οι ερευνητές.

"Είναι το μεξικανικό ισοδύναμο ενός απειλούμενου με εξαφάνιση είδους, αν και δεν χρησιμοποιούν τα ίδια κριτήρια που κάνουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε σε συνέντευξή του ένας από τους συγγραφείς Michael Simpson, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.

Η Punta Colonet μπορεί να είναι σύντομα σπίτι σε ένα σημαντικό λιμάνι, το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο το ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής, σύμφωνα με τους ερευνητές. Προκειμένου να προστατεύσουν τα νεογέννητα είδη, καλούν τους μεξικανούς αξιωματούχους και τις ομάδες προστασίας να προστατεύσουν τον D. hendrixii.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Live Science.

 

Σας καλωσορίζουμε σε μια καινούργια προσπάθεια που έχει στόχο την ενημέρωση για τα λουλούδια - φυτά. Είστε έτοιμοι για μια μοναδική εμπειρία να γνωριστείτε με τον υπέροχο κόσμο των λουλουδιών.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας. Μην χάσετε καμία είδηση ή ιστορίες.

Δεν κάνουμε spam!