Ο ιαπωνικός όρος μπονσάι - bonsaɪ, κατά λέξη σημαίνει δέντρο σε δοχείο/γλάστρα, περιγράφει γενικότερα την τέχνη που αφορά την καλλιέργεια δέντρων σε μικρές γλάστρες.
Η τέχνη αυτή έχει τις απαρχές της στις χώρες της ανατολής (Κίνα, Ιαπωνία) και τα τελευταία χρόνια καθίσταται δημοφιλής και στον δυτικό κόσμο. Οι πρώτες αναφορές για μπονσάι έρχονται από την εποχή της Δυναστείας των Χαν στην Κίνα.
Η τέχνη αυτή έχει τις απαρχές της στις χώρες της ανατολής (Κίνα, Ιαπωνία) και τα τελευταία χρόνια καθίσταται δημοφιλής και στον δυτικό κόσμο. Οι πρώτες αναφορές για μπονσάι έρχονται από την εποχή της Δυναστείας των Χαν στην Κίνα.
Το χώμα πρέπει να είναι καλής ποιότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει την ικανότητα να συγκρατεί υγρασία αλλά σε καμία περίπτωση να μην βαλτώνει. Η παρουσία μόνιμης υγρασίας μπορεί να οδηγήσει στο σάπισμα των ριζών πολλών ειδών και κατά συνέπεια στο μαρασμό τους. Εκτός από τα κλασσικά σακουλάκια με χώμα για μπονσάι υπάρχουν σε εξειδικευμένα ανθοπωλεία ή φυτώρια διάφορα χώματα υψηλής ποιότητας, όπως akadama, kiryu, kanuma κλπ. Αυτά είναι πιο ακριβά από το συνηθισμένο χώμα, αλλά χαρίζουν εξαιρετική υγεία στα μικρά αυτά δέντρα. Συνήθως προέρχονται από ηφαιστειογενή εδάφη και είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία. Επίσης είναι σε μορφή μικρών κόκκων, κάτι που συνεπάγεται την σωστή διοχέτευση και συγκράτηση νερού κατά το πότισμα.