Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021

Το καλάθι είναι άδειο

Γιατί τα λουλούδια είναι τόσο ακριβά;

Γιατί ένα λουλούδι κοστίζει τόσο πολύ; υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Τα λουλούδια είναι ευαίσθητα, φθαρτά, δύσκολα αναπτυσσόμενα, συχνά εισάγονται και μπορούν να διασχίζουν ηπείρους καθώς κάνουν το δρόμο τους από τον αγρότη στον ανθοπωλείο.

Έτσι, όταν πλησιάζει η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου - Η Γιορτή της Γυναίκας - Ημέρα της Μητέρας, μπορεί να γκρινιάζετε για το πόσο κοστίζει ένα μπουκέτο με λουλούδια ή τριαντάφυλλα. Αλλά αυτή η τιμή πρέπει να συνυπολογίζει με τη φύση του προϊόντος, το χρόνο, την πίεση και τα χρήματα που δαπανούν οι αγρότες για να μπορούν να παράγουν τόσα πολλά λουλούδια, για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες του χρόνου.

Τα τέλεια άνθη είναι εξαιρετικά εύθραυστα - τόσο από φυσική όσο και από επιχειρηματική σκοπιά. Τα κομμένα λουλούδια αναφέρονται σε λουλούδια που παρουσιάζονται σε ανθοδέσμες όπως τριαντάφυλλα και τουλίπες.

Και όταν πρόκειται για τα λουλούδια που καλλιεργούνται με αφορμή της πιο δημοφιλές γιορτές του χρόνου, τόσο οι αγρότες όσο και οι έμποροι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος εργασίας και οικονομικούς κινδύνους. Πίσω από αυτό είναι το γεγονός ότι πολλές χώρες εισάγουν τα λουλούδια τους.

Τα λουλούδια μετακινούνται πέρα από τις ηπείρους και επειδή είναι αλλοιώσιμα, πρέπει να ψύχονται καθώς ταξιδεύουν, κάτι που είναι ακριβό. 

Πολλοί αγρότες καλλιεργούν λουλούδια όλο το χρόνο για να εξασφαλίσουν αρκετά άνθη για τις γιορτές. Κατά τη διάρκεια των άλλων μηνών στο αγρόκτημα, τα λουλούδια πωλούνται κάτω από το κόστος.

Έτσι, φυσικά, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων αυξάνονται όσο αυξάνεται η ζήτηση. Οι καταναλωτές πληρώνουν ένα ασφάλιστρο για να εξασφαλίσουν ότι ο καλλιεργητής αποζημιώνεται για τα έξοδά τους και την προσπάθεια να διατηρήσουν τα φυτά όλο το χρόνο, διασφαλίζοντας έτσι τη μεγάλη ποικιλία των λουλουδιών που διατίθενται σε κάθε γιορτή.

Σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, οι συμμετέχοντες στη βιομηχανία πρέπει να νοικιάσουν προσωρινό χώρο, να πληρώσουν πρόσθετα καυσίμων, να βρουν χώρο στις αεροπορικές εταιρείες, να προσλάβουν ανεξάρτητους οδηγούς, να βρουν περισσότερα φορτηγά ψυγεία, να πληρώσουν υπερωρίες στο προσωπικό και άλλα.

Εξαρτάται επίσης από το είδος του λουλουδιού - 300 γαρίφαλα μπορούν να χωρέσουν στο ίδιο κιβώτιο με 150 τριαντάφυλλα, έτσι η τιμή μεταφοράς ανά στέλεχος αυξάνεται ​​ανάλογα με το από πού προέρχονται τα λουλούδια.

Ενώ τα λουλούδια περιμένουν στο διάδρομο αεροδρομίου ή στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, οι θερμοκρασίες δεν μπορούν να είναι πολύ κρύες (για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου) ή πολύ ζεστές (για την Ημέρα της Μητέρας). Όταν φθάνουν στο χονδρέμπορο, τα λουλούδια πρέπει να φαίνονται τέλεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ζημιές, αυτός είναι ένας άλλος εξωτερικός παράγοντας που επηρεάζει τις αποφάσεις τιμολόγησης των λουλουδιών.

Οι χώρες που εξήγαγαν τα περισσότερα λουλούδια, ήταν η Κολομβία, ο Ισημερινός, η Κένυα και η Αιθιοπία. Το Εκουαδόρ και η Κολομβία εξήγαγαν τα περισσότερα τριαντάφυλλα και γαρίφαλα το 2018, η Ταϊλάνδη έσπασε ρεκόρ στο εμπόριο της ορχιδέας ενώ η Κολομβία κυριάρχησε με κρίνα και χρυσάνθεμα.

Η δημοτικότητα του λουλουδιού μοιάζει πολύ με τη μόδα. Εάν σας άρεσε αυτή η ιστορία, τότε ήρθε η ώρα να παραγγείλετε ένα μπουκέτο λουλουδιών. 

 

Σας καλωσορίζουμε σε μια καινούργια προσπάθεια που έχει στόχο την ενημέρωση για τα λουλούδια - φυτά. Είστε έτοιμοι για μια μοναδική εμπειρία να γνωριστείτε με τον υπέροχο κόσμο των λουλουδιών.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας. Μην χάσετε καμία είδηση ή ιστορίες.

Δεν κάνουμε spam!