Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021

Το καλάθι είναι άδειο

Κατάλογος Λουλουδιών - Ονόματα | Αμαρυλλίδα

Η αμαρυλλίδα είναι ένα δημοφιλές λουλούδι; στην Ελλάδα την χρησιμοποιούμε για διακόσμηση τις ημέρες των γιορτών, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Τα αρωματικά της λουλούδια μπορούν να βρεθούν σε πολλά χρώματα από καθαρό λευκό έως ροζ, σομον και βαθύ κόκκινο. Η αμαρυλλίς είναι επίσης γνωστή ως κρίνος belladonna.

Οι αμαρυλλίδες είναι το τέλειο Χριστουγεννιάτικο φυτό για να προσφέρετε ως δώρο στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Είναι απίστευτα εύκολο να αναπτυχθούν, αλλά χρειάζονται λίγη επιπλέον προσοχή για να ανθίζουν το επόμενο έτος.

Το Amaryllis είναι το κοινό όνομα για λουλούδια του γένους Hippeastrum. Αυτό το γένος διαχωρίστηκε από το γένος Amaryllis στις αρχές του 19ου αιώνα. Ωστόσο, το γένος Amaryllis εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα. Είναι το πιο συνηθισμένο είδος και ονομάζεται ''η γυμνή κυρία''.

Το Hippeastrum είναι ελληνικό όνομα, καθώς τα λουλούδια της έχουν σχήμα του αστεριού. Το γένος Hippeastrum έχει περίπου 90 είδη και πάνω από 600 υβρίδια και ποικιλίες. Είναι εγγενής στις τροπικές περιοχές της Νότιας Αμερικής, της Καραϊβικής και του Μεξικού.

Σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική μυθολογία, η Αμαρυλλίδα ήταν μια όμορφη ντροπαλή νέα η οποία ερωτεύτηκε τον Αλταίονα. Ο Αλταίονας ήταν ένας βοσκός όμορφος σαν τον Απόλλωνα, και δυνατός σαν τον Ηρακλή.

Ο Αλταίονας όμως δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον για την Αμαρυλλίδα. Η Αμαρυλλίδα αποφάσισε να κερδίσει την αγάπη του, χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες.

Ο Αλταίονας όμως ασυγκίνητος από τη γοητεία της, είχε μοναδική επιθυμία να του προσφέρουν ένα λουλούδι που όμοιο του να μην υπήρχε στον κόσμο.

Η Αμαρυλλίδα πήγε και συμβουλεύτηκε λοιπόν το μαντείο των Δελφών. Εκεί της δόθηκε ο χρησμός πως θα πρέπει να φορέσει ένα λευκό φόρεμα για τριάντα νύχτες και να σταθεί μπροστά από την πόρτα του Αλταίονα, τρυπώντας το δέρμα της πάνω από το σημείο της καρδιάς. Στην συνέχεια θα έπρεπε να γράψει με το αίμα της το όνομα της πάνω στην πόρτα του.

Από τις σταγόνες που έπεσαν στο χώμα μπροστά στην πόρτα του Αλταίονα, γεννήθηκε ένα υπέροχο φυτό. Έτσι όταν ένα πρωί ο Αλταίονας άνοιξε την πόρτα του, αντίκρισε ένα πανέμορφο λουλούδι με βαθυκόκκινα πέταλα, που είχε βαφτεί από το αίμα της καρδιάς της Αμαρυλλίδας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Αμαρυλλίδα κέρδισε την αγάπη του Αλταίονα. Με αυτή τη ρομαντική - έστω και τραγική - ιστορία ως αρχή της, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σήμερα η αμαρυλλίδα συμβολίζει την υπερηφάνεια, την αποφασιστικότητα και την ακτινοβόλο ομορφιά.

 

Σας καλωσορίζουμε σε μια καινούργια προσπάθεια που έχει στόχο την ενημέρωση για τα λουλούδια - φυτά. Είστε έτοιμοι για μια μοναδική εμπειρία να γνωριστείτε με τον υπέροχο κόσμο των λουλουδιών.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας. Μην χάσετε καμία είδηση ή ιστορίες.

Δεν κάνουμε spam!