Δευτέρα, 10 Μαϊος 2021

Το καλάθι είναι άδειο

Το παλαιότερο λουλούδι στον κόσμο

Οι δεινόσαυροι που ζούσαν κατά τη διάρκεια της πρώιμης εποχής του Γιούρα, θα μπορούσαν να σταματήσουν και να μυρίσουν τα λουλούδια, αν το επιθυμούσαν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που περιγράφει το παλαιότερο απολιθωμένο λουλούδι.

Το λουλούδι, που ονομάζεται Nanjinganthus dendrostyla, έζησε πριν από 174 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μέχρι σήμερα, η παλαιότερη ευρέως αποδεκτή απόδειξη ενός ανθοφόρου φυτού, γνωστού και ως αγγειόσπερμα, χρονολογείται στην Κρητιδική περίοδο, περίπου 130 εκατομμύρια χρόνια πριν. Εν τω μεταξύ, μια μελέτη που χρησιμοποιεί ένα υπολογιστικό μοντέλο υπολόγισε ότι τα λουλούδια εξελίχθηκαν περίπου 140 εκατομμύρια χρόνια πριν.

"Οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι πού και πώς δημιουργήθηκαν τα λουλούδια, επειδή φαίνεται ότι πολλά λουλούδια μόλις έφτασαν στην Κρητιδική από το πουθενά", αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Qiang Fu, καθηγητής ερευνών στο Nanjing Institute of Geology and Paleontology στην Κίνα, είπε σε μια δήλωση. «Η μελέτη των απολιθωμένων λουλουδιών, ειδικά εκείνων που προέρχονται από προηγούμενες γεωλογικές περιόδους, είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να πάρετε μια απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα».

Για να περιγράψει το αρχαίο λουλούδι, ο Fu και οι συνεργάτες του εξέτασαν 264 δείγματα από 198 μεμονωμένα λουλούδια που διατηρήθηκαν σε πετρώματα. Αυτές οι πλάκες προήλθαν από τον σχηματισμό του South Xiangshan, μια βραχώδη περιοχή στην περιοχή Nanjing της Κίνας που περιέχει απολιθώματα από την πρώιμη εποχή του Jurassic. Οι ερευνητές βρήκαν πολλά λεπτομερή απολιθωμένα δείγματα του λουλουδιού, τα οποία στη συνέχεια αναλύθηκαν με μικροσκόπια υψηλής ισχύος.

Το λουλούδι είχε πέταλα σε σχήμα κουταλιού και ένα στιβαρό στυλ που ξεχύθηκε από το κέντρο του, σύμφωνα με τα απολιθώματα.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό των αγγειοσπερμών είναι τα «αγγειο-ωοειδή», ή τα πλήρως κλειστά ωάρια - πρόδρομοι των σπόρων, που εμφανίζονται πριν από την επικονίαση. Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα Ν. Dendrostyla έχει ένα δοχείο που μοιάζει με κύπελλο και μια ωοθηκική οροφή που συναντάται για να περικλείει τα ωά και τους σπόρους. Η δομή αυτή επιβεβαιώνει ότι το νέο φυτό ήταν αγγειόσπερμα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Μερικοί από τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη συμμετείχαν επίσης σε μια μελέτη του 2015 για ένα λουλούδι ηλικίας 160 εκατομμυρίων ετών, όπως ανέφερε προηγουμένως η Live Science. Ωστόσο, αυτό το δείγμα, που ονομάστηκε Euanthus panii, είναι αμφιλεγόμενο επειδή βρέθηκε από έναν ερασιτέχνη συλλέκτη ορυκτών στην Κίνα και η ηλικία του είναι αβέβαιη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο από το περιοδικό eLife.

 

Σας καλωσορίζουμε σε μια καινούργια προσπάθεια που έχει στόχο την ενημέρωση για τα λουλούδια - φυτά. Είστε έτοιμοι για μια μοναδική εμπειρία να γνωριστείτε με τον υπέροχο κόσμο των λουλουδιών.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας. Μην χάσετε καμία είδηση ή ιστορίες.

Δεν κάνουμε spam!