Δευτέρα, 10 Μαϊος 2021

Το καλάθι είναι άδειο

Λουλούδια | Ορισμός, Φυσιολογία, Ανατομία, Γεγονότα!

Σε όλα τα λουλούδια, το αναπαραγωγικό μέρος κάθε φυτού ονομάζεται συνήθως αγγειόσπερμα. Όπως χρησιμοποιείται ευρέως, ο όρος "λουλούδι" εφαρμόζεται ιδιαίτερα όταν μέρος ή το σύνολο της αναπαραγωγικής δομής έχει διακριτικό χρώμα και μορφή.

Στο φάσμα του χρώματος, του μεγέθους, της μορφής και της ανατομικής τους διάταξης, τα λουλούδια παρουσιάζουν μια φαινομενικά ατέλειωτη ποικιλία συνδυασμών. Αυτά κυμαίνονται σε μέγεθος από τα λεπτά άνθη μέχρι τα τεράστια άνθη. Σε μερικά φυτά, όπως η παπαρούνα, η μανόλια, η τουλίπα και η πετούνια, κάθε λουλούδι είναι σχετικά μεγάλο και εμφανές και παράγεται μεμονωμένα, τα μεμονωμένα λουλούδια μπορεί να είναι πολύ μικρές και βγαίνουν σε ένα διακριτικό σύμπλεγμα γνωστό ως ταξιανθία. Ανεξάρτητα από την ποικιλία τους, όλα τα λουλούδια έχουν μια ομοιόμορφη λειτουργία, την αναπαραγωγή του είδους μέσω της παραγωγής σπόρων. Το λουλούδι είναι η χαρακτηριστική δομή της εξελικτικά υψηλότερης ομάδας φυτών, των αγγειόσπερμων.

Βασικά, κάθε λουλούδι αποτελείται από έναν άξονα λουλουδιών στον οποίο φέρουν τα βασικά όργανα της αναπαραγωγής (στήμονες και παστίλ) και συνήθως βοηθητικά όργανα (σέπαλα και πέταλα). το τελευταίο μπορεί να χρησιμεύσει τόσο για την προσέλκυση επικονιαστικών εντόμων όσο και για την προστασία των βασικών οργάνων. Ο λουλουδικός άξονας είναι ένα πολύ τροποποιημένο στέλεχος. σε αντίθεση με τους βλαστικούς μίσχους, που φέρουν φύλλα, συνήθως συστέλλεται, έτσι ώστε τα μέρη του λουλουδιού να γεμίζουν μαζί στο άκρο του στελέχους, το δοχείο. Τα τμήματα των λουλουδιών είναι συνήθως διατεταγμένα σε σφήνες (ή κύκλους), αλλά μπορούν επίσης να διατεθούν σπειροειδώς, ειδικά εάν ο άξονας είναι επιμήκης. Υπάρχουν συνήθως τέσσερα ξεχωριστά στρογγυλά μέρη των λουλουδιών: (1) ένα εξωτερικό κάλυμμα αποτελούμενο από σέπαλα, μέσα σε αυτό βρίσκεται (2) το corolla, που αποτελείται από πέταλα, (3) το ανδροσέιβιο ή ομάδα στύλων. και στο κέντρο είναι (4) το gynoecium, το οποίο αποτελείται από τα pistils.

Ένα λουλούδι που έχει σέπαλα, πέταλα, στήμονες και στύλους είναι πλήρες. μία ή περισσότερες από αυτές τις δομές λείπει, λέγεται ότι είναι ελλιπής. Οι στήμονες και οι στύλοι δεν υπάρχουν μαζί σε όλα τα λουλούδια. Όταν και οι δύο είναι παρόντες, το λουλούδι λέγεται ότι είναι τέλειο ή αμφιφυλόφιλο, ανεξάρτητα από την έλλειψη οποιουδήποτε άλλου μέρους που το καθιστά ατελές. Ένα λουλούδι που στερείται στήμονες είναι παστίλιδο, ή θηλυκό, ενώ ένα που δεν έχει ψίχουλα λέγεται ότι είναι στιγματισμένο ή αρσενικό. Όταν το ίδιο φυτό φέρει άνισα άνθη και των δύο φύλων, λέγεται ότι είναι μονόκεντρο (π.χ., κονδυλώδης μπεγκόνια, φουντουκιά, βελανιδιά, καλαμπόκι). όταν τα αρσενικά και θηλυκά λουλούδια είναι σε διαφορετικά φυτά, το φυτό είναι διηλεκτικό (π.χ. βαμβάκι, ιτιά). όταν υπάρχουν αρσενικά, θηλυκά και αμφιφυλόφιλα άνθη στο ίδιο φυτό, το φυτό ονομάζεται πολυγαμία.

Ένα λουλούδι μπορεί να είναι ακτινικά συμμετρικό, όπως σε τριαντάφυλλα και πετούνια, οπότε ονομάζεται κανονικό ή ακτινομορφικό. Ένα διμερώς συμμετρικό λουλούδι, όπως στις ορχιδέες, είναι ακανόνιστο ή ζυγομορφικό.

α λουλούδια είναι σύμβολα της ομορφιάς στους περισσότερους πολιτισμούς του κόσμου και η παροχή λουλουδιών παραμένει ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς κοινωνικές παροχές. Ως δώρα, τα λουλούδια χρησιμεύουν ως εκφράσεις αγάπης για τους συζύγους, τα άλλα μέλη της οικογένειας και τους φίλους. ως διακοσμήσεις σε γάμους και άλλες τελετές. ως μάρτυρες του σεβασμού προς τον νεκρό. ως χαριτωμένα δώρα στο κρεβάτι? ή ως ευχαριστίες στις οικοδέσποινες και άλλες κοινωνικές επαφές. Τα περισσότερα λουλούδια που αγοράζονται από το κοινό καλλιεργούνται σε εμπορικά θερμοκήπια και στη συνέχεια πωλούνται μέσω χονδρεμπόρων στους λιανοπωλητές λιανικής πώλησης. Δείτε επίσης άρθρα για μεμονωμένα λουλούδια, π.χ. γαρύφαλλα. πετούνια; τριαντάφυλλο; τουλίπα.

Οι στήμονες και οι στύλοι, από την άλλη πλευρά, εμπλέκονται άμεσα στην παραγωγή σπόρων. Ο στύλος φέρει μικροσπορραγία (περιπτώσεις σπορίων) στην οποία αναπτύσσονται πολυάριθμοι μικροσπόροι (δυνητικοί κόκκοι γύρης). το στύλος φέρει ωοειδή, το καθένα που περικλείει ένα κύτταρο αυγών. Όταν ένα μικροσπόριο βλασταίνει, είναι γνωστό ως δημητριακά γύρης. Όταν οι σάκοι γύρης στο ανθήρα του στύλου είναι ώριμοι, ο ανθήρας τους απελευθερώνει και η γύρη ρίχνεται. Η γονιμοποίηση μπορεί να συμβεί μόνο εάν οι σπόροι γύρης μεταφερθούν από τον ανθήρα στο στίγμα ενός ψίχουλας, μια διαδικασία γνωστή ως επικονίαση. Αυτό είναι δύο βασικών ειδών: (1) αυτο-επικονίαση, η επικονίαση στίγματος από γύρη από το ίδιο λουλούδι ή άλλο λουλούδι στο ίδιο φυτό. και (2) διασταυρούμενη επικονίαση, η μεταφορά γύρης από τον ανθήρα ενός λουλουδιού ενός φυτού στο στίγμα του λουλουδιού ενός άλλου φυτού του ίδιου είδους. Η αυτοπεποίθηση συμβαίνει σε πολλά είδη, αλλά στις άλλες, ίσως και στην πλειοψηφία, εμποδίζεται από τέτοιες προσαρμογές όπως η δομή του λουλουδιού, η αυτοσυμβατότητα και η ωρίμανση των στύλων και των στύλων του ίδιου άνθους ή φυτού σε διαφορετικούς χρόνους . Η διασταυρούμενη επικονίαση μπορεί να προκληθεί από έναν αριθμό παραγόντων, κυρίως έντομα και άνεμος. Τα αιολικά γονιμοποιημένα άνθη (βλέπε φωτογραφία) γενικά αναγνωρίζονται από την έλλειψη χρώματος, οσμής ή νέκταρ, ενώ τα λουλούδια που έχουν επικονιαστεί με έντομα (βλέπε φωτογραφία) είναι εμφανή λόγω της δομής τους, του χρώματος ή της παραγωγής αρώματος ή νέκταρ

Αφού ο σπόρος γύρης φτάσει στο στίγμα, βλάπτει και ο σωλήνας γύρης προεξέχει από αυτό. Αυτός ο σωλήνας, που περιέχει δύο αρσενικά γαμέτες (σπέρματα), εκτείνεται στην ωοθήκη και φτάνει στο ωάριο, εκκενώνοντας τους γαμέτες του, έτσι ώστε να γονιμοποιήσουν το ωάριο, το οποίο γίνεται έμβρυο. (Κανονικά πολλοί κόκκοι γύρης πέφτουν σε ένα στίγμα, όλοι μπορούν να βλαστήσουν, αλλά μόνο ένας σωλήνας γύρης εισέρχεται σε οποιοδήποτε ωάριο.) Μετά την γονιμοποίηση, το έμβρυο είναι στο δρόμο του να γίνει σπόρος, και αυτή τη στιγμή η ίδια η ωοθήκη μεγαλώνει για να σχηματίσει το φρούτο.

Σας καλωσορίζουμε σε μια καινούργια προσπάθεια που έχει στόχο την ενημέρωση για τα λουλούδια - φυτά. Είστε έτοιμοι για μια μοναδική εμπειρία να γνωριστείτε με τον υπέροχο κόσμο των λουλουδιών.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας. Μην χάσετε καμία είδηση ή ιστορίες.

Δεν κάνουμε spam!