Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

Το καλάθι είναι άδειο

Λουλούδια & Μυθολογία (μέρος 3ο)

Από την προέλευση του ονόματος ενός λουλουδιού στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά και την πλούσια μυθολογία, τα λουλούδια εισάγονται με συμβολισμό και νόημα. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα συνηθισμένα λουλούδια έχουν τόσο περίεργα και εξωτικά ονόματα. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε θρυλικές ιστορίες της Ελληνικής Μυθολογίας που κρύβονται πίσω από τα κοινά λουλούδια.

Η ελληνική μυθολογία είναι ζωντανή με πράγματα όπως η αγάπη, η λαγνεία, ο ηρωισμός, η προδοσία - και τα λουλούδια. Λουλούδια αναδύονται παντού, μερικές φορές ως κύριο χαρακτηριστικό ενός μύθου, μερικές φορές ως μέρος του σκηνικού και μερικές φορές θολώνουν τη γραμμή μεταξύ φυτού και προσώπου.

Μουριά, Μανιτάρι, Μύρρα, Μυρτιά, Νάρκισσος, Δρύς, Ελαιόδεντρο, Φοίνικας, Μαϊντανός, Αχλαδιά, Πεύκο, Πλάτανος, Ροδιά

ΜΟΥΡΙΑ. Είδος: Morus nigra. Περιγραφή: Ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο ή θάμνος στη δυτική Ασία. Καλλιεργείται για τα ζουμερά, σκούρα κόκκινα μούρα της.

Μύθος 1: Ο θάνατος του Πύραμου & Θίσβης. Πύραμος και Θίσβη ήταν ένα ζεύγος δύσμοιρων εραστών από την ασσυριακή πόλη της Βαβυλώνας. Οι γονείς τους απαγόρευσαν τον ρομαντισμό και το ζευγάρι συμφώνησε να συναντηθούν κρυφά κάτω από ένα λευκό δέντρο μουριάς έξω από τα όρια της πόλης. Όταν ο Πύραμος έφτασε βρήκε το σάλι της Θίσβης στα σαγόνια ενός λιονταριού και πιστεύοντας ότι την σκότωσε, αυτοκτόνησε με ένα ξίφος. Η κοπέλα μετά από την ανακάλυψη του νεκρού εραστή της σκότωσε επίσης τον εαυτό της. Η μουριά μούσκεμα από το αίμα των εραστών και τα μούρα της είχαν μετατραπεί από λευκό σε μαύρο-κόκκινο. (Πηγή: Οβίδιο)

Μύθος 2: Η νάγια φίδι νύμφη της μουριάς-δέντρο. (Πηγή: Αθήναιος)

ΜΑΝΙΤΑΡΙ. Είδος: Agaricus campestris και άλλα είδη. Περιγραφές: Μανιτάρια είχαν θεωρηθεί ως λιχουδιά στον αρχαίο κόσμο και συλλέχθηκαν από το φυσικό τους περιβάλλον.

Μυθολογία: Μετά τον μεγάλο κατακλυσμό ο Ισθμός ξανακατοικήθηκε από άνδρες που προέρχονται από μανιτάρια. (Πηγή: Οβίδιο)

ΜΥΡΡΑ (Σμύρνη). Είδος: Commiphora myrrha. Περιγραφή: Ένα μικρό, ακανθώδη έρημο δέντρο ιθαγενών στην Αραβία και το κέρας της Αφρικής. Πολύτιμη, αρωματική ρετσίνι που συλλέγεται και καίγεται ως θυμίαμα στα αρχαία θρησκευτικά προσκυνήματα. Ιερό: Αφροδίτη

Μύθος: Μεταμόρφωση Σμύρνης. Σμύρνη (ή Myrrha) ήταν μια Κυπριανός, του Λιβάνου ή Ασσυρίων πριγκίπισσα της οποίας η μητέρα τόλμησε να την συγκρίνουν με την ομορφιά της θεάς Αφροδίτης. Η προσβεβλημένη θεότητα προκάλεσε τη κοπέλα να πέσει στην αγάπη με το δικό του πατέρα της ως τιμωρία. Όταν ο βασιλιάς ανακάλυψε η κόρη του τον είχε παρασύρει στη μεταμφίεση, αυτός την επιδίωκε με ένα τσεκούρι, αλλά η θεά ευτυχώς παρενέβη με τη μετατροπή της Σμύρνης σε ένα δέντρο μύρο. Ο Άδωνις αργότερα γεννήθηκε από την αιμομικτική Ένωση από τον κορμό του δέντρου και έχει ανατεθεί στη φροντίδα των Νυμφών. Τα δάκρυα του κοριτσιού που σχηματίζει την αρωματική τσίχλα του μύρου. Μια παρόμοια ιστορία ειπώθηκε από την Μύρρα και την μυρτιά. (Πηγές: Απολλόδωρος, Αντωνίνος Λιβεράλις, ο Πλούταρχος, Υγίνος, Οβίδιο)

ΜΥΡΤΙΑ. Είδος: Myrtus communis. Περιγραφή: Ένα μικρό αειθαλές δέντρο ή θάμνος με αρωματικά, πικάντικη γεύση φύλλα. Ανθίζει με το γλυκό άρωμα, λευκά λουλούδια την άνοιξη και το καλοκαίρι, και παράγει βρώσιμα μπλε-μαύρα μούρα. Ιερό: Αφροδίτη (νύφες φορούσαν μυρτιάς γιρλάντες και λούζονταν με νερό με άρωμα μυρτιάς την ημέρα του γάμου τους)

Μύθος: Μεταμόρφωση Μύρρας. Μύρρα ήταν Κυπριανός πριγκίπισσα που έπεσε στην αγάπη με τον πατέρα της και συνωμότησε για να τον αποπλανήσει στη μεταμφίεση. Όταν έμαθε το έγκλημά της, έφυγε οργισμένη και μεταμορφώθηκε σε μια μυρτιά. Το αγόρι Άδωνις αργότερα γεννήθηκε από τον κορμό της. Η ίδια ιστορία ειπώθηκε από την Μύρρα ή τη Σμύρνη και το μύρο δέντρο. (Πηγή: Παυσανίας)

ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ. Είδος: Νάρκισσος Tazetta, Ν poeticus, Ν serotinus. Περιγραφή: Στο τέλος του χειμώνα, νωρίς την άνοιξη παρουσιάζει ανθοφορία με χλωμά κρεμ πέταλα και κίτρινα άνθη. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, το φυτό πήρε το όνομά του για το αποτέλεσμα μούδιασμα της κατάποσης βολβού.

Μύθος 1: Μεταμόρφωση Νάρκισσου. Ο Νάρκισσος ήταν ένας υβριστικός νέος που περιφρονούσε ασυγκίνητα όλους εκείνους που προσπάθησαν να τον δικάσουν. Η θεά Νέμεσις ζητούσε εκδίκηση προκαλώντας τον να πέσει στην αγάπη με το είδωλό του. Το αγόρι έγινε εμμονή με την εικόνα και σιγά-σιγά μετατράπηκε σε ένα λουλούδι νάρκισσος. (Πηγή: Οβίδιο)

Μύθος 2: Νύμφης Λειριώπης. Η Λειριώπη ήταν Νύμφη, και η μητέρα του υβριστικού αγοριού Νάρκισσος (παραπάνω). Το όνομά της σημαίνει "νάρκισσος πρόσωπο» και υποδηλώνει ότι, όπως και ο γιος της, μπορεί να έχει μετατραπεί σε ένα λουλούδι νάρκισσος. (Πηγή: Οβίδιο)

Μύθος 3: Αρπαγή της Περσεφόνης. Η θεά Περσεφόνη και ο σύντροφός της Νυμφών συγκεντρώνονταν τριαντάφυλλο, κρόκος, βιολέτα, ίρις, κρίνο και ανθίζει δελφίνι σε ένα λιβάδι την άνοιξη, όταν αυτή παρασύρεται μακριά από ένα σύμπλεγμα φωτεινά λουλούδια νάρκισσος που παράγεται από τη Γαία η Γη. Όταν πήγε να τους κόψει, ο θεός Άδης την κατάσχεσε και την μετέφερε μακριά για να τον υπόκοσμο για να είναι νύφη του. (Πηγή: Ομηρικούς Ύμνους)

ΔΡΥΣ. Είδος: Quercus ilex, Q. ithaburensis macrolepis και Αιγίλοπας Q. Περιγραφή: Η βελανιδιά ήταν το κυρίαρχο δέντρο του αρχαίου ελληνικού τοπίου. Στην πραγματικότητα, η αρχαία ελληνική λέξη για την βελανιδιά, «Δρυς», η λέξη για το δέντρο ήταν επίσης. Οι δύο κύριες που βρίσκονται συνήθως στην περιοχή είναι η αειθαλής αριάς και η φυλλοβόλα βαλώνια. Κυμαίνονται σε μέγεθος από παχύ χαμηλό θάμνο (που αποτελούν τη βάση των σύγχρονων Μεσόγειο δάση scrub) με μεγάλα δέντρα. Εκτιμώνται για το ξύλο τους και για τα βελανίδια τους το φθινόπωρο. Tanin επίσης εξάγεται από τις βελανίδι κύπελλα της βελανιδιάς βαλώνιας. Η ουσία ήταν ένα ζωτικής σημασίας συστατικό που χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία των δερμάτων. Στην ελληνική παράδοση, ειπώθηκαν οι πρωτόγονες, προ-αγροτικές φυλές της Αρκαδίας να έχουν ζήσει σε μια σταθερή διατροφή των βελανιδιών. Στους κλασικούς χρόνους ήταν ένα τρόφιμο μόνο έσχατο και καταναλώνονται σε περιόδους λιμού. Συνήθως βελανίδια προορίζονταν για ζωοτροφές. Ιερό: Δίας (έδινε χρησμούς του από τις ιερές βελανιδιές της Δωδώνης)

Μύθος 1: Δρυάδες Νύμφες. Δρυάδες ή Αμαδρυάδες ήταν νύμφες του οποίου η δύναμη της ζωής ήταν άρρηκτα δεμένη με εκείνη ενός δέντρου, συνήθως βελανιδιάς. Κατά τη γέννηση τους, ένα φυτό ξεπήδησε πλήρως αναπτυγμένο από τη γη και όταν πεθάνει να μαραθεί. Η πρόωρη υλοτόμηση του δέντρου έφερε επίσης και το θάνατο της νύμφης. (Πηγή: Διάφορα)

Μύθος 2: Η Μεταμόρφωση Βύβλης. Η Βύβλη ήταν Μιλήσια πριγκίπισσα που έπεσε στην αγάπη με τον αδελφό της. Όταν το αγόρι απέρριψε προόδους της, κατέφυγε στην ντροπή, και ρίχνει τον εαυτό της από μια βουνοπλαγιά. Οι Νύμφες λυπήθηκαν την μοίρα της και την μετάτρεψαν σε Βύβλη δρυάς. Τα δάκρυα της αναβλύθηκαν από τις ρίζες του δέντρου. (Πηγές: Αντωνίνος Λιβεράλις, Οβίδιο)

Μύθος 3: Μεταμόρφωση Φιλήμονα. Ο Φιλήμονας και η Βαύκη ήταν ένας ευσεβές ζευγάρι που έλαβαν φιλόξενα τους θεούς Δία και Ερμή όταν ταξίδευαν μεταξύ των ανθρώπων μεταμφιεσμένοι. Στο τέλος η Βαύκη μετατράπηκε σε μια φλαμουριά, και Φιλήμονας σε μια βελανιδιά. (Πηγή: Οβίδιο)

Μύθος 4: Η χρυσόμαλλο δέρας. Το χρυσόμαλλο δέρας ήταν καρφωμένα στα κλαδιά μιας βελανιδιάς στο ιερό άλσος του Άρη στη Κολχίδα. Ο Θεός έστειλε ένα τεράστιο φίδι (Δράκων) για να προφυλαχθεί. (Πηγή: Απολλόδωρος, ο Απολλώνιος ο Ρόδιος, Βαλέριο Flaccus)

Μύθος 5: Η βεβήλωση του Ερυσίχθειου. Δείτε λεύκα, μαύρο.

Μύθος 6: Η νάγια φίδι νύμφη του βελανιδιού. (Πηγή: Αθήναιος)

ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΟ. Είδος: europaea Olea. Περιγραφή: Η ελιά ήταν το πιο σημαντικό δέντρο της αρχαίας ελληνικής κηπουρικής. Ο καρπός χρησιμοποιήθηκε ως νοστιμιά με ψωμί, και το λάδι της χρησιμοποιείται στη μαγειρική, λαμπτήρες για το φως, και ενίοτε αρωματικά, λοσιόν για το δέρμα και τα μαλλιά. Ιερό για: Αθηνά (η πιο ιερή ελιά μεγάλωσε στο ιερό της στην Ακρόπολη των Αθηνών). Ο Δίας (νικητές στους Ολυμπιαούς Αγώνες στέφθηκαν με άγρια ελιά)

Μύθος 1: Διαγωνισμός για την Αθήνα. Η Αθηνά και ο Ποσειδώνας διαγωνίστηκαν για την κυριαρχία της Αθήνας. Ο Δίας συμφώνησε να αναθέσει την πόλη στο θεό που παράγει το καλύτερο δώρο για τον άνθρωπο. Η Αθηνά δημιούργησε στη συνέχεια την πρώτη ελιά που η ίδια προκάλεσε την άνοιξη εμπρός από τον βράχο της Ακρόπολης, ενώ ο Ποσειδώνας παρήγαγε ένα άλογο. Οι θεοί έκριναν καλύτερο το δώρο της Αθηνάς και της απένημαν την πόλη. (Πηγή: Απολλόδωρος, ο Παυσανίας, Υγίνος, Οβίδιο)

Μύθος 2: Η Μεταμόρφωση Μοριά. Ο Μοριάς ήταν ένας Αθηναίος παρθενική αγάπη στη θεά Αθηνά. Με τον θάνατό του η θεά τον μεταμόρφωσε σε μια ιερή ελιά (Μοριά). (Πηγή: tba)

ΦΟΙΝΙΚΑΣ. Είδος: Phoenix dactylifera. Περιγραφή: Ένα μεσαίου μεγέθους δέντρο που μεγαλώνει σε ύψος 15 έως 25 μέτρα. Ιερή: Απόλλων και η Λητώ (το ιερό δέντρο της γέννησης του Απόλλωνα μεγάλωσε στο ιερό του στο νησί της Δήλου). Νίκη (η θεά της νίκης πραγματοποίησε κλαδί φοίνικα ως χαρακτηριστικό).

Μυθολογία: Γέννηση του Απόλλωνα. Η θεά Λητώ γέννησε τον Απόλλωνα στο νησί της Δήλου, ενώ παραμένουν προσκολλημένοι σε ένα φοίνικα δίπλα στον ποταμό Ινωπού. (Πηγή: Ομηρικούς Ύμνους, Καλλίμαχος, κ.ά.)

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ (Δείτε Σέλινο)

ΑΧΛΑΔΙΑ. Είδος: αχλαδιά. Περιγραφή: Το αχλάδι ήταν ένα από τα θεμέλια φρούτα του αρχαίου ελληνικού περιβολιού, παράλληλα με το μήλο, ρόδι, σύκο και ελαιόλαδο. Παρά τη σημασία του, το δέντρο είναι περιέργως απουσιάζει από το μύθο. Ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει ένα παλιό λατρευτικό άγαλμα ή δύο κατασκευασμένα από αχλάδι ξύλο.
«Αλλά χωρίς αυλή, σκληρά από την πόρτα, είναι ένα μεγάλο περιβόλι των τεσσάρων στρεμμάτων. Εκεί μεγαλώνουν τα δέντρα, ψηλά και πλούσια, τα αχλάδια και τα ρόδια και μηλιές με τα φωτεινά φρούτα τους, και γλυκά σύκα, και πλούσια ελιές." Ομήρου Οδύσσεια 7.112

ΠΕΥΚΟ (Χαλέπι). Είδος: Pinus halepensis και Pinus brutia. Περιγραφή: Το Χαλέπι είναι ένα παραθαλάσσιο πεύκο που μεγαλώνει σε ύψος 15 έως 25 μέτρα. Το τουρκικό πεύκο είναι ένα άλλο παράκτιο πεύκο, κάπως μεγαλύτερα στα 20 έως 35 μέτρα, με βρώσιμους σπόρους. Ξύλο πεύκου χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους αρχαίους για τη ναυπηγική βιομηχανία. Ιερό: Ποσειδώνας (νικητές στα Ίσθμια του θεού στέφθηκαν με στεφάνια από πεύκα. Είχε ιερούς πευκώνες στην Κόρινθο). Διόνυσος.

Μυθολογία: Η ληστεία του Σίνη. Ο Σίνης (το Πεύκο-Bender) ήταν ένας Κορινθιακός ληστής, και ένας γιος του θεού Ποσειδώνα. Ο ίδιος έδενε τα θύματά που διέρχονταν από το Ισθμό στις κορυφές των πεύκων και τα άφηνε μέχρι να σχίσει τους άνδρες στα δύο. Ο Σίνης σκοτώθηκε από τον Θησέα με τον ίδιο τρόπο. Στη συνέχεια ο ήρωας θα ιδρύσει τα Ίσθμια για να κατευνάσει το φάντασμα του Σίνη και τον πατέρα του Ποσειδώνα. (Πηγές: Απολλόδωρος, ο Πλούταρχος, κ.ά.)

ΠΕΥΚΟ της Κορσικής και πεύκα. Είδος: Pinus nigra laricio και Pinus pinea και Pinus brutia. Περιγραφή: Το πεύκο της Κορσικής είναι ένα αναπτυσσόμενο βουνίσιο δέντρο που φτάνει σε ύψος από 20 έως 55 μέτρα. Είναι ένα υποείδος της ευρωπαϊκής μαύρης πεύκης. Η πέτρα πεύκο είναι μικρότερο, σε 15 έως 25 μέτρα, έχει σχήμα ομπρέλας στέμμα και παράγει το βρώσιμο κουκουνάρι. Ιερό: Παν (ο θεός είχε ιερά άλση πεύκων στο Όρος Μαίναλο). Διόνυσος (σύμφωνα με την χαλεπίου πεύκης)

Μύθος 1: Μεταμόρφωση Πίτυς. Η Πίτυς ήταν μια νύμφη που αγαπήθηκε από το θεό Πάνα και μεταμορφώθηκε σε ένα πεύκο. (Πηγή: Lucian, Νόννο)

Μύθος 2: Ορειάδες Νύμφες. Οι Ορειάδες ήταν νύμφες των βουνοκορφών που γεννήθηκαν και οι οποίες έχασαν τη ζωή τους με φυσικούς τρόπους. (Πηγή: Ομηρικούς Ύμνους)

Μύθος 3: Όταν η πριγκίπισσα Δρυόπη είχε αναχωρήσει για να ενταχθούν οι νύμφες, κόρες του χωριού εξαπλωθεί η φήμη ότι είχε απαχθεί. Οι νύμφες ήταν εξοργισμένες από αυτό και μετατράπησαν τα κορίτσια σε πεύκα. (Πηγή: Αντωνίνος Λιβεράλις)

ΠΛΑΤΑΝΟΣ. Είδος: Platanus orientalis. Περιγραφή: Ένα ευρέως διαδεδομένο φυλλοβόλο δέντρο που βρίσκεται συνήθως σε κοιλάδες ποταμών. Το δέντρο παράγει γύρη, όπως τα φρούτα το φθινόπωρο. Πολλές ελληνικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, φυτεύτηκαν πλατάνια για σκιά. Δενδρύλλια πλάτανου και φτελιάς χρησιμοποιήθηκαν επίσης στα αμπέλια. Ιερό: Ελένη (στη Σπάρτη, τα κορίτσια γιόρταζαν το γάμο τους με την έκχυση ελαίου και κρεμάγανε γιρλάντες στο ιερό πλάτανο της).

Μύθος 1: Θυσία στην Αυλίδα. Όταν η ελληνική στόλος συγκεντρώθηκε στην Αυλίδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αναχώρηση για την Τροία, ο Αγαμέμνονας και οι άλλοι ηγέτες έκαναν θυσίες στους θεούς κάτω από τον ιερό πλάτανο. Ο Δίας τότε έστειλε ένα οιωνό: ένα φίδι καταβρόχθισε μια φωλιά πουλιών στο δέντρο, οκτώ νεοσσούς με τη μητέρα τους, και στη συνέχεια μετατράπηκε σε πέτρα. Ο μάντης Κάλχας ερμήνευσε αυτό να σημαίνει ότι ο Τρωικός πόλεμος θα διαρκούσε εννέα χρόνια με την Τροία τελικά να πέφτει στο δέκατο. (Πηγή: Όμηρος)

Μύθος 2: Ο θάνατος της Ελένης. Μετά το θάνατο του συζύγου της Μενέλαου, η Ελένη κατέφυγε με τη βασίλισσα Πολυξώ της Ρόδου. Η γυναίκα ανέθρεψε μια μνησικακία για το θάνατο του συζύγου της στον Τρωικό Πόλεμο, και με δούλες της, οι οποίες ντυμένες σαν Ερινύες κρέμασαν την Ελένη από ένα πλάτανο. Αργότερα λατρεύτηκε ως Ελένιος Δενδρύτης. (Πηγή: Παυσανίας)

ΡΟΔΙΑ.Είδος: Punica granatum. Περιγραφή: Ένα φρούτο που το φέρει φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο που μεγαλώνει σε ύψος από 5 έως 8 μέτρα. Παράγει ένα κόκκινο φρούτο περίπου το μέγεθος ενός πορτοκαλιού, πλούσια σε σπόρους και με ένα ζουμερό κόκκινο πολτό φρούτων. Το δέντρο καλλιεργήθηκε στην αρχαιότητα σε οπωρώνες παράλληλα με το μήλο, αχλάδι, συκιές και ελιές. Ιερό: Ήρα (ο καρπός ήταν χαρακτηριστικό της ως θεά του γάμου - οι αιματηροί κόκκινοι σπόροι του αντιπροσωπεύουν τη γυναικεία γονιμότητα), Αφροδίτη (για παρόμοιους λόγους). Απαγορεύσεις: Της Δήμητρας και της Περσεφόνης (ο καρπός του ήταν ένα από τα τρόφιμα που απαγορεύονταν στις μυήσεις Μυστηρίων)

Μύθος 1: Μεταμόρφωση Πλεύρας. Η Πλευρά ήταν η σύζυγος του γίγαντα Ωρίωνα που υπερηφανευόταν ότι είναι πιο όμορφη από τη θεά Ήρα. Στο θυμό της η θεά την έστειλε στον Άδη. Πιθανώς αυτό συνοδεύτηκε από μεταμόρφωση της σε δέντρο ομώνυμο του καρπό της, το ρόδι. (Πηγή: Απολλόδωρος)

Μύθος 2: Αρπαγή της Περσεφόνης. Άδης, ο βασιλιάς του κάτω κόσμου απήγαγε την Περσεφόνη για σύζυγό του. Αρνήθηκε να φάει, ενώ εκείνη έμεινε μαζί του, μέχρι που τον έβαλε στον πειρασμό με το σπόρο του ροδιού. Έχει δοκιμάσει αυτά και με τον τρόπο αυτό καταδικάστηκε να περάσουν ένα μέρος του κάθε έτους στον υπόκοσμο. (Πηγή: Ομηρικούς Ύμνους, κ.ά.)

Μύθος 3: Ο κάτοχος των οπωρώνων του ροδιού του Άδη αναφέρει στον κύριό του ότι η Περσεφόνη είχε δοκιμάσει τον σπόρο. Ως τιμωρία για αυτή την Δήμητρα τον μεταμόρφωσε σε νυχτοπούλι.Ωστόσο, με ένα τόσο όμορφο μεσογειακό κλίμα, η λουλουδένια ζωή φυσικά αφθονεί στην Ελλάδα, καθιστώντας τη συμβολή τους μέσα από τη μυθολογία και τα φυσικά ονόματα.

 

Σας καλωσορίζουμε σε μια καινούργια προσπάθεια που έχει στόχο την ενημέρωση για τα λουλούδια - φυτά. Είστε έτοιμοι για μια μοναδική εμπειρία να γνωριστείτε με τον υπέροχο κόσμο των λουλουδιών.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας. Μην χάσετε καμία είδηση ή ιστορίες.

Δεν κάνουμε spam!