Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021

Το καλάθι είναι άδειο

Λουλούδια & Μυθολογία (μέρος 4ο)

Από την προέλευση του ονόματος ενός λουλουδιού στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά και την πλούσια μυθολογία, τα λουλούδια εισάγονται με συμβολισμό και νόημα. Από την αγνότητα στο πάθος, τα λουλούδια έχουν πολλές έννοιες σε όλους τους ελληνικούς μύθους και θρύλους.

Τα λουλούδια έχουν στην πραγματικότητα τη δική τους ιστορία, ακόμα και από τα παλιά χρόνια. Τι είδους ιστορίες λουλουδιών βασίζονται στην Ελληνική μυθολογία; δείτε παρακάτω όλα τα ονόματα όλων των λουλουδιών με βάση την Ελληνική μυθολογία.

Αίγειρος, Λεύκα, Παπαρούνα, Κάλαμος, Κίσθος, Τριαντάφυλλο, Φράουλα, Βιολέτα, Καρυδιά, Σιτάρι, Ιτέα, Πουρνάρι

ΑΙΓΕΙΡΟΣ. Είδος: Populus nigra. Περιγραφή: Ένα ψηλό, στενό φυλλοβόλο δέντρο που μεγαλώνει σε ύψος 30 έως 40 μέτρα. Οι λεύκες συνήθως αναπτύσσονται στις όχθες των ποταμών. Ιερό: Ήλιος (από τα δέντρα ως πηγές του κεχριμπαριού), Περσεφόνη (Όμηρος περιγράφει άλση από ιερές λεύκες και ιτιές κοντά στην είσοδο του Άδη)

Μύθος 1: Μεταμόρφωση Ηλιάδων. Οι Ηλιάδες ήταν κόρες νύμφες του θεού Ήλιου. Μετά το θάνατο του αδελφού τους Φαέθων, ο οποίος είχε πέσει από το άρμα του ήλιου, οι αδελφές συγκεντρώθηκαν στις βόρειες όχθες του Ηριδανού ποταμού στο αδιάκοπο πένθος και μεταμορφώθηκαν σε κεχριμπάρι.

Μύθος 2: Η Μεταμόρφωση Σπερχειάδων. Οι Σπερχειάδες ήταν νύμφες του ποταμού Σπερχειού στην Μάλη. Ενώ ο Ποσειδώνας παραπλάνησε την αδελφή τους Διοπάτρα, τους μεταμόρφωσε σε λεύκες. (Πηγή: Αντωνίνος Λιβεράλις)

Μύθος 3: Μεταμόρφωση Δρυόπης. Η Δρυόπη ήταν μια πριγκίπισσα των Οικχαλίων αγαπήθηκε από το θεό Απόλλωνα. Όταν ο γιος τους μεγάλωσε, αναχώρησε με τις νύμφες νάγια φίδι (θείες της), που τη μεταμόρφωσε σε μια ιερή λεύκα στο ιερό του θεού.(Πηγή: Αντωνίνος Λιβεράλις, Οβίδιο)

Μύθος 4: Μεταμόρφωση Εσπερίδων. Όταν ο Ορφέας και οι Αργοναύτες αντιμετώπισε τις Εσπερίδες στον κήπο τους, οι τρεις νύμφες μετατράπησαν σε δέντρα: Η Ερύθεια έγινε φτελιά (Πτελέα), η Εσπέρεια λεύκα (Αίγειρος), και η Αίγλη ένα δέντρο ιτιάς (Ιτέα). (Πηγή: Απολλώνιος ο Ρόδιος)

Μύθος 4: Η βεβήλωση του Ερύσιχθου. Το Θεσσαλικός βασιλιάς Ερύσιχθος διέταξε να κοπούν οι ιερές λεύκες και οι βελανιδιές στο ιερό άλσος της θεάς Δήμητρας, προκειμένου να οικοδομηθεί μια στέγη για γιορτή στην αίθουσα του. Οι νύμφη δρυάς φώναξε στον πόνο, και ως τιμωρία η θεά τον προκάλεσε με την πείνα. (Πηγή: Καλλίμαχος, τον Οβίδιο)

Μύθος 5: Η νάγια φίδι νύμφη της μαύρης λεύκας. (Πηγή: Αθήναιος)

ΛΕΥΚΑ. Είδος: Populus alba. Περιγραφή: Ένα φυλλοβόλο δέντρο που μεγαλώνει σε ύψος 15 έως 25 μέτρα. Έχει ομαλό, γκρι-λευκό φλοιό και φύλλα τα οποία είναι πράσινα στην κορυφή με λευκό στην κάτω πλευρά. Τα νέα φύλλα καλύπτονται σε ένα υπόλευκο γκρι. Ιερό: Άδης (οι λεύκες φυτρώνανε σε αφθονία γύρω από τον ποταμό Αχέρων στη Θεσπρωτία, όπου ο θεός είχε μαντείο). Ο Δίας και ο Ηρακλής (το δέντρο ιδρύθηκε στην Ολυμπία από τον Ηρακλή, όταν ίδρυσε τους αγώνες. Η Ηλείοι χρησιμοποιούσαν επίσης το ξύλο της για τις πυρκαγιές των θυσιών του Δία και τον τίτλο του Λευκαίος, θεός του λευκού-λεύκες)

Μύθος 1: Μεταμόρφωση Λεύκης. Η Λεύκη ήταν νύμφη που έγινε μακριά από τον θεό Άδη. Μετά το θάνατό της, μεταμορφώθηκε σε μία λεύκα στο Ελίσιο. (Πηγή: Servius).

Μύθος 2: Ο Ηρακλής και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Όταν ο Ηρακλής ίδρυσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ολυμπία εισήγαγε τις λεύκες από την Θεσπρωτία για τη σκιά του. (Πηγή: Πίνδαρος, Παυσανίας, κ.ά.)

ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ. Είδος: Papaver rhoeus και μήκων η υπνοφόρος. Περιγραφή: Ένα φυτό φωτεινό κόκκινο, ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι. Οι αρχαίοι φύτευαν προφανώς σε αμειψισπορές τους για την αναζωογόνηση του εδάφους. Επίσης φυτρώνουν φυσικά ανάμεσα στα χωράφια με το σιτάρι. Τα οπιούχα εξήχθησαν από το σπόρο της ποικιλίας παπαρούνας οπίου. Ιερό: Δήμητρα (λουλούδια παπαρούνας χρησιμοποιήθηκαν για τον εορταστικό στολισμό της, και ένα κέικ ψήνεται με σπόρους παπαρούνας εμφανίζονται στα μυστήρια της. Οπιούχα μπορούν επίσης να έχουν χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες από τις λατρείες της), το Ύπνος (ο θεός του ύπνου έσταζε χυμό παπαρούνας, δηλαδή όπιο, από το ραβδί του)

Μυθολογία: Μεταμόρφωση του Μυκόν. Ο Μυκόν ήταν ένας νέος που αγαπήθηκε από την θεά Δήμητρα. Μετά τον πρόωρο θάνατό του τον μεταμόρφωσε σε λουλούδι παπαρούνας. (Πηγή: Servius)

ΚΑΛΑΜΟΣ. Είδος: Acorus calamus. Περιγραφή: Ένα πολυετές καλάμι υγρότοπου με αρωματικά φύλλα. αιχμές σπόρου της μεγαλώνουν σε ψηλά κοτσάνια. Ιερό: Παν , Διόνυσος (το ρίζωμα ήταν ένα πρόσθετο κρασί, και η ακίδα ένα φαλλικό σύμβολο)

Μύθος 1: Μεταμόρφωση Σύριγγας. Σύριγγα ήταν μια νύμφη αγαπήθηκε από το θεό Πάνα. Φτάνοντας στις όχθες του ποταμού Λάδωνα μεταμορφώθηκε σε μια σχεδία από καλάμια για να δραπετεύσει. (Πηγή: Οβίδιος, Νόννο)

Μύθος 2: Η Μεταμόρφωση Κάλαμος. Κάλαμος ήταν γιος της Καρίας ποταμού Μαιάνδρου. Όταν ο αγαπημένος Καρπός του (φρούτα) πνίγηκαν, η Kalamos μετατράπηκε σε σχεδία από καλάμια. (Πηγή: Νόννο)

ΚΙΣΘΟΣ. Είδος: Cistus villosus. Περιγραφή: Ένα χαμηλός πολυετής θάμνος με μεγάλα, λεπτά, ροζ ή κίτρινα λουλούδια. Ιερό: Ποσειδώνας (ίσως)

Μυθολογία: Αποπλάνηση Μέδουσας. Η Γοργόνα Μέδουσα είχε παρασυρθεί από τον Ποσειδώνα σε ένα λιβάδι του βράχου τριαντάφυλλα, στο νησί της Κισθένης. Το νησί πήρε το όνομά του Κισθένη από το λουλούδι Κίσθος.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ (Ρόδον). Είδος: Rosa Gallica. Περιγραφή: Ένα φυλλοβόλος ακανθώδης θάμνος με φωτεινά ροζ λουλούδια. Το τριαντάφυλλο καλλιεργήθηκε από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Ιερό: Αφροδίτη (σύμβολο της αγάπης)

Μύθος 1: Ο θάνατος του Άδωνη. Το λουλούδι ειπώθηκε ότι έχει ξεπηδήσει ή έχει χρωματιστεί με το αίμα του θανάτου έρωτα της Αφροδίτης Άδωνη.

Μύθος 2: Μπουκέτο της Περσεφόνης. Η θεά Περσεφόνη και ο σύντροφός της Νυμφών συγκέντρωναν τριαντάφυλλο, κρόκο, βιολέτα, ίρις, κρίνο και ανθίζει δελφίνι σε ένα λιβάδι την άνοιξη, όταν απήχθη από τον θεό Άδη. (Πηγή: Ομηρικούς Ύμνους)

ΦΡΑΟΥΛΑ. Είδος: Arbutus andrachne και κουμαριά. Περιγραφή: Ένα μικρό αειθαλές δέντρο ή θάμνος που μεγαλώνει σε ύψος από 5 έως 10 μέτρα. Παράγει σε σχήμα καμπάνας λουλούδια την άνοιξη, και κόκκινα μούρα το φθινόπωρο. Ο καρπός είναι βρώσιμος, αλλά ήπιος. Ιερό: Ερμής (ιερό δέντρο φράουλας στάθηκε στο ιερό του στην Τανάγρα).

Μυθολογία: Γέννηση του Ερμή. Ο θεός βρέφος είχε θηλάσει κάτω από ένα δέντρο φράουλας. (Πηγή: Παυσανίας)

ΒΙΟΛΕΤΑ. Είδος: Viola odorata. Περιγραφή: Ένα μικρό πολυετές φυτό με γλυκό άρωμα, βιολετί χρώματος λουλούδια.
<p>Ιερό: Απόλλων (ίσως)

Μύθος 1: Γέννηση του Ίαμου. Ο Ίαμος ήταν γιος του Απόλλωνα και της νύμφης Ευάνδη. Είχε εγκαταλειφθεί από τη μητέρα του κατά τη γέννηση. Εκείνη τον άφησε στις αρκαδικές ερημιές σε ένα κρεβάτι από βιολέτες, όπου τρεφόταν με μέλι από φίδια. Τελικά ανακαλύφθηκε με το πέρασμα ενός βοσκού που τον ονόμασε Ιαμό από το ιώδες κρεβάτι. (Πηγή: Πίνδαρος)<

Μύθος 2: Μπουκέτο της Περσεφόνης. Η θεά Περσεφόνη και ο σύντροφός της Νυμφών συγκεντρώνονταν τριαντάφυλλο, κρόκο, βιολέτα, ίρις, κρίνο και ανθίζει δελφίνι σε ένα λιβάδι την άνοιξη, όταν απήχθη από τον θεό Άδη. (Πηγή: Ομηρικούς Ύμνους)

ΚΑΡΥΔΙΑ. Είδος: Juglans regia, Coryllus avellana, Castanea vesca. Περιγραφή: Η ελληνική λέξη Καρυά χρησιμοποιήθηκε για τρεις τύπους του δέντρου καρυδιά, αλλά συνήθως οι καρυδιές και οι φουντουκιές. Η καρυδιά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο και φυτρώνει σε 25 με 35 μέτρα ύψος. Τα αρσενικά άνθη δίνουν φρούτα το φθινόπωρο με πράσινα, σαρκώδη φλοιό που περιέχει ένα εδώδιμο παξιμάδι. Τα καρύδια, καθώς και τα φουντούκια και τα κάστανα συλλέγονταν από τους αρχαίους. Ιερό: Άρτεμις (είχε ένα ιερό άλσος του ιερού δέντρου καρυδιάς ή φουντουκιάς στις Καρυές στη Λακωνία. Οι ιέρειες ονομάστηκαν Καρυάτιδες, δηλαδή «κυρίες του δέντρου παξιμάδι")

Μύθος 1: Μεταμόρφωση Καρυάς. Η Καρυά ήταν μια Λακωνική παρθένα αγαπήθηκε από το θεό Διόνυσο. Όταν οι δύο αδερφές της προσπάθησαν να εμποδίσει την συνεργασία, το ζευγάρι έχοντας περάσει στον Ταΰγετο μεταμορφώθηκαν σε πέτρες. Η Καρυά εν τω μεταξύ πέθανε και μετατράπηκε σε ένα δέντρο παξιμάδι. Η θεά Άρτεμις πληροφόρησε τον πατέρα της της Δίον για την υπόθεση και βρήκε ένα ιερό προς τιμήν της Αρτέμιδος Καρυάτη. (Πηγή: Servius)

Μύθος 2: Η νάγια φίδι νύμφη του δέντρου παξιμαδιού. (Πηγή: Αθήναιος)

ΣΙΤΑΡΙ. Είδος: Triticum vulgare. Περιγραφή: Ο επικεφαλής των γεωργικών καλλιεργειών. Οι Έλληνες έσπειραν στα τέλη του φθινοπώρου ή νωρίς την άνοιξη, και αποκόμιζαν την ωρίμανση δημητριακών στα μέσα του καλοκαιριού. Ιερή: Δήμητρας και της Περσεφόνης (θεές του κόκκου)

Μύθος 1: Μετά την επιστροφή της Περσεφόνης από τον υπόκοσμο, Δήμητρα παραχώρησε την τέχνη της γεωργίας στην ανθρωπότητα. (Πηγή: Ομηρικούς Ύμνους, κ.ά.)

Μύθος 2: Η διδασκαλία του Τριπτόλεμου. Στον Ελευσίνιο ήρωα Τριπτόλεμο του δόθηκε ένα άρμα που το έσερναν φίδια από τη θεά Δήμητρα και την έστειλε να αναθέσει στο σύνολο της ανθρωπότητας στην τέχνη της γεωργίας. (Πηγή: Ομηρικούς Ύμνους, κ.ά.)

ΙΤΕΑ. Είδος: Salix alba. Περιγραφή: Ένα φυλλοβόλο δέντρο που μεγαλώνει σε ύψος 20 έως 30 μέτρα ύψος. Οι μεταξένιες άσπρες τρίχες στα μακρυά λεπτά φύλλα του δίνουν στο δέντρο ένα ασημένιο γυαλάδα. Ψάθινα καλάθια, ασπίδες και άλλα αντικείμενα έγιναν από στελέχη της. Ιερό: Περσεφόνη (Όμηρος περιγράφει το ιερό άλσος της από ιτιές και μαύρες λεύκες κοντά στην είσοδο του Άδη)

Μυθολογία: Μεταμόρφωση Εσπερίδων. Όταν ο Ορφέας και οι Αργοναύτες αντιμετώπισαν τις Εσπερίδες στον κήπο τους, οι τρεις νύμφες μετατράπηκαν σε δέντρα: η Ερύθεια έγινε φτελιά (Πτελέα), η Εσπέρεια λεύκα (Αίγειρος), και η Αίγλη ένα δέντρο ιτιάς (Ιτέα). (Πηγή: Απολλώνιος ο Ρόδιος)

ΠΟΥΡΝΑΡΙ. Είδος: Taxus baccata. Περιγραφή: Ένα μικρό έως μεσαίου μεγέθους αειθαλή κωνοφόρο φυτρώνει σε ύψος 10 έως 20 μέτρα. Τα φυτικά φρούτα του είναι μικρά κόκκινα μούρα. Το ισχυρό, ευέλικτο ξύλο πουρνάρι χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους για τόξα χειροτεχνίας. Τα φύλλα και οι σπόροι είναι τοξικά, και η καύση ξύλου εκπέμπει τοξικές αναθυμιάσεις. Ιερό: Οι Ερινύες (ένα πουρνάρι ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά τους, χρησιμοποιείται για να στάζει σταγόνες καθαρισμού του νερού και ως μία φλεγόμενη δάδα).Κάθε πολιτισμός σε όλο τον κόσμο έχει τους δικούς του μύθους και θρύλους. Πολλά από αυτά περιλαμβάνουν διάφορα φυσικά στοιχεία όπως και τα λουλούδια. Τα λουλούδια έγιναν σύμβολα της αγάπης, όταν στην ελληνική μυθολογία τοποθετήθηκαν στους βωμούς των θεών.

 

Σας καλωσορίζουμε σε μια καινούργια προσπάθεια που έχει στόχο την ενημέρωση για τα λουλούδια - φυτά. Είστε έτοιμοι για μια μοναδική εμπειρία να γνωριστείτε με τον υπέροχο κόσμο των λουλουδιών.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας. Μην χάσετε καμία είδηση ή ιστορίες.

Δεν κάνουμε spam!